Bescherm jezelf tegen RFID diefstal

Om te beginnen wat is RFID? RFID staat voor Radio Frequency Identification en is onderdeel van NFC, wat staat voor Near Field Communication. De naam zegt het al: radiofrequentie identificatie. RFID is vaak een chip maar kan ook een label zijn. Bijvoorbeeld, je hebt net toffe kleding gekocht en de caissière is vergeten het labeltje van een t-shirt af te halen. Gevolg is dat je met het schaamrood op de kaken door de detectiepoortjes loopt en iedereen je schaapachtig aan zit te kijken alsof je een crimineel bent. Een RFID chip zit vaak in pasjes maar kan ook in je autosleutel zitten of in je telefoon om te betalen met je mobiel (klik hier voor een voorbeeld uit de praktijk).

Waar zit een RFID chip in?

In alledaagse zaken zul je de chip vinden in de volgende producten:
Creditcard, ID-kaart, paspoort, OV-chipkaart, toegangspas werk / school / fitness / parkeerabonnement, bankpas, autosleutels, het kentekencard, huisdieren, sloten en kluisjes, toegangskaarten voor evenementen, fietsen, motors, auto’s, mobiel en kleding.

Een gedateerd filmpje over RFID in het VPRO programma Labyrint schetst een goed beeld over hoe RFID in de dagelijkse praktijk ons leven beïnvloed.

Bescherm je kaarten voorzien van FRID

1535745_728867143797704_1798278536_nEen paar jaar geleden kwam ik meer te weten over RFID, daarom besloot ik om een portemonnee aan te schaffen van Secrid die dit signaal blokkeert. Nu bijna 2 jaar later is de portemonnee nog steeds zo goed als nieuw! Het formaat vind ik perfect en er kunnen 6 (12 is ook verkrijgbaar) pasjes in. Er is ook nog ruimte voor pasjes in het leer maar deze zijn dan niet beschermd. Klein nadeel vind ik wel dat er geen losgeld in kan, wellicht wordt hier nog aan gewerkt. Secred is een fabrikant van Nederlandse makelij en maakt hoogwaardige portemonnees. Vind zelf een portemonnee die bij je past klik hier om naar de website van Secrid te gaan. De prijs is wel aan de hoge kant maar dit komt de kwaliteit wel ten goede naar mijn mening. En als je de wallet zonder leer besteld is de prijs aanzienlijk minder.

Hoe bescherm je de rest?

p154238_900_900Voor de autosleutel is het een heel ander verhaal. Het is geen geheim dat criminelen het signaal oppikken op het moment dat je je auto ontgrendeld / vergrendeld. Je kunt dit signaal dus wel blokkeren (door je autosleutel in aluminium te wikkelen) maar dan krijg je je auto niet op slot! Een interessant artikel wat ik tegen kwam vind je hier. Dus het is zaak dat we andere manieren moeten vinden om de auto beter te beveiligen. Dit kun je doen bijvoorbeeld door een stuurslot aan te schaffen. Om een stuurslot aan te schaffen klik hier. De dieven kunnen dus wel je auto openen en starten maar kunnen door het stuurslot niet direct wegrijden. Wat je ook kunt doen is een handremslot aanschaffen, hierdoor wordt het moeilijk om de handrem er af te halen en te schakelen.

7 Comments
 1. Vooral met dat contactloos betalen wat op de nieuwe bankpassen zit is dit zeker iets waar ik nog naar wil gaan kijken. Liefst heb ik dat niet, maar aangezien chippen wordt uitgefaseerd ontkom je er toch niet aan.

 2. Hoorde kort geleden over diefstal via NFC. Nu de betaalkaarten standaard zonder pin 25 euro laten afschrijven blijkt dat de boefjes rond lopen met actieve apparaten.
  Technisch is het denk ik een kwestie van veldsterkte. Dus hoe meer, hoe minder dichtbij men je kaart langs moet gaan om geld af te tappen.

 3. @Krats ik heb dat ooit eens onderworpen aan een proef en bij mij bleek dat niet voldoende. Je kunt dit zelf ook een keer proberen door je bankpas te verwisselen voor je ov en dan de kijken of je kan inchecken.

  Wat je bij betere rfid beschermers ziet is dat er een gaas gebruiken aanvullend op een metalen laag. de gaas structuur absorbeerd beter en meer frequentcies.

  Volgens mij is het ook beter om een (oude verlopen) pas met het zelfde systeem (draaidloos pinnen) naast elkaar te bewaren. Ze willen dan namelijk beide antwoorden en gebruik maken van het zelfde energie veld waardoor vaak alleen maar onzin wordt uitgezonden. vergelijkbaar met 2 ov chipkaarten in een protomonee verward het hele systeem.

  Door de manier hoe RFID werkt zijn deze schilden altijd te door dringen als je maar genoeg energie op de pinpas stuurt. Skimmers en (black hat) hackers zijn al boeven dus ze voldoen vaak ook niet aan de regels omtrent radio emissie. In de winkel apparatuur is er bijv. een max van 100 mw aan zend energie, maar een hacker bouwt een 4000mw versie, dan hebben de schild vaak niet voldoende capaciteit om al deze energie te absorberen. Dus combineren van deze schilden met 2 passen zou daar extra bescherming geven.

 4. Er zijn verschillende soorten bescherming mogelijk.
  1. Blokkeer de energie die de zender afgeeft; dat is elektro magnetism; dat hou je met een aluminium hoes niet tegen.
  2. Hou de communicatie tegen. Dat gaat wel met aluminium, maar voor een kooi van Faraday is de frequentie te hoog. Het doosje van Tommy werkt redelijk goed, maar, doordat de energie wel op de kaarten komt, kan de communicatie via de bovenkant in princiepe wel plaatsvinden. Maar die kans is klein.
  Doe je meer kaarten bij elkaar, dan wordt de communicatie moeilijker, maar ik heb wel gezien dat betalingen nog wel mogelijk zijn. NFC ondersteunt ook ‘selectable devices’ (NFCIP-1).
  Ik gebruik zelf de CardShield( http://cardshield.eu/nl/ ) ; die fungeert als stoorzender op het communicatie kanaal. Ik vind het veel makkelijker, geen special doosje voor je kaarten, geen geklooi met aluminium folie, gewoon in m’n portemonnee erbij en alle kaarten zijn beveiligd 🙂

Comments are closed.