Gratis thema’s voor WordPress 2014

Op het internet zijn veel gratis thema’s te vinden voor een WordPress website. In mijn zoektocht voor mijn eigen site ben ik veel thema’s tegengekomen. Om een goed thema uit te kiezen voor je WordPress website moet je voor jezelf een aantal criteria maken. Waar moet je blog of website aan voldoen? Moet de blog of website zichtbaar zijn op smartphones of tablets en wellicht allebei. Stel voor jezelf een lijst op met vragen, hieronder een voorbeeld:

WordPress Thema criteria:

Mac OS Windows PC / Laptop Smartphone Tablet BROWSER:
rood kruisje groen vinkje groen vinkje groen vinkje IE (Internet Explorer)
groen vinkje groen vinkje groen vinkje groen vinkje Chrome
groen vinkje rood kruisje groen vinkje groen vinkje Safari
groen vinkje groen vinkje rood kruisje rood kruisje FireFox

Mijn favoriete WordPress thema

Op de site van WP Dev Shed staan echt veel uitstekende thema’s voor je WordPress site. Hieronder ligt ik een paar thema’s uit die mooi ogen en aan bovenstaande criteria voldoen. Deze thema’s zijn ontwikkeld door een Nieuw Zeelands bureau vandaar de extensie .nz.

1. Surfarama

Veruit het leukste thema van WP Dev Shed is in mijn ogen Surfarama het beste gratis thema dat er te vinden is. Enig nadeel is dat je de sidebar niet kan aanpassen via het thema of widgets. Daarover heb ik hier eerder een artikel geschreven om dit euvel op te lossen.

surfarama tumb logo

WP Barrister

Barrister is meer een thema voor de zakelijke ondernemer.
wp barrister logo tumbnail

ePublishing

ePublishing is naar mijn mening een erg leuk fris en speels thema.

ePublishing logo tumb

Noteworthy

Noteworthy logo website tumbnail

Tini thema’s voor WordPress

Waarom tini thema (klein thema)? Ben je een blogger die dagelijks meerdere artikelen plaatst? Dan is een tini thema raadzaam. Maar waarom geen normaal thema? Als je veel content plaatst en een fancy thema hebt, dan duurt het langer om deze zaken in het cache geheugen te plaatsen van je site.

Vortex

Vortex is een populaire tini (klein) thema.
Vortex logo tumbnail website

Anew

Anew is ook een klein maar mooi thema.
Anew logo tumbnail website

Imbalance 2

Imbalance 2 is ook zeer geschikt als een tini thema voor WordPress.
Imbalance 2 logo tumbnail website

Thema verbergen?

Stel.. je hebt een mooi thema gedownload en je wilt eigenlijk dat niemand weet dat jij dat ene gratis thema gebruikt. Wat je dan kunt doen:

Footer slopen. In de Footer (.php) staat eigenlijk de handtekening van de ontwikkelaar van het thema. Om deze “handtekening” weg te halen aan de onderzijde van de pagina moet je even in de pagina footer.php kijken. Daar ga je op zoek naar de regel met de link naar de ontwikkelaar. Waarom je dit niet moet doen: Een ontwikkelaar steekt veel tijd en moeite in een thema om naamsbekendheid te krijgen. Als je deze credits verwijdert (wat niet mag) ben je asociaal, doe dit dus niet!

Map thema veranderen.. Als je een broncode opzoekt van een willekeurig blog, en je zoekt naar de tekst thema. Dan zie je na het gevonden resultaat bijvoorbeeld:

http://www.tomz.nl/wp-content/themes/surfarama/style.css?ver=3.8.2′

Om de tekst Surfarama (wat ik dus gebruik als thema) te veranderen in een andere tekst moet je inloggen op je ftp. Daar wijzig je de map naam (in mijn geval dus Surfarama) in een naam die je graag als thema wilt benoemen. Maar let op. Als je dit doet, ben je zeer onbeschoft!