Maak en brand simpel een DVD menu

Een DVD menu maken en branden kan op veel verschillende manieren.

Voor deze handleiding gebruik ik het programma Pinnacle Studio 16. Met dit programma is het verbluffend makkelijk om een DVD menu te maken en vervolgens te branden (en dat voor een paar tientjes).

Stappenplan DVD menu maken

Om te beginnen moet je eerst al het video martiaal invoegen op de tijdlijn bij het schijf gedeelte (en eventueel bewerken). Daarna ga je direct markeren waar je de hoofdstukken wilt hebben, hieronder een voorbeeld:

stap_1_dvd_menu_maken

DVD menu creëren

Daarna ga je op zoek naar een geschikt thema. In Pinnacle Studio 16 zijn veel DVD menu’s meegeleverd die je gewoon kunt aanpassen. Interessante en nuttige menu’s zijn onderverdeeld in de volgende groepen zodat je makkelijk een keuze kunt maken. Geboorte, huwelijk, sport, vakantie, kids, wintervakantie, creative packs en standaard menu’s. Dit is te vinden onder het tabblad (schijf) alles.

Voor dit voorbeeld maak ik een hoofdmenu en een submenu om door hoofdstukken te bladeren. Als je eenmaal een geschikt menu gevonden hebt sleep je deze naar de menulijst, hieronder een voorbeeld.

stap_2_dvd_menu_maken

Daarna kun je het hoofdmenu wat we zojuist toegevoegd hebben aanpassen. Dit doe je door te dubbelklikken op ons reeds toegevoegd menu. Als je dubbel geklikt hebt zie je het volgende scherm naar voren komen.
stap_3_dvd_menu_maken
In dit menu kun je de tekst aanpassen / tekst toevoegen. Je kunt ook audio toevoegen en eventueel de achtergrond aanpassen. Klik op OK als je klaar bent.

Submenu maken met hoofdstukken

Als we eenmaal een beginmenu hebben gemaakt kunnen we een submenu maken. Naast het eerste menu (dat we eerder hebben toegevoegd) staat een submenu. Sleep dit menu naar de menubalk naast het eerste menu. Hieronder een voorbeeld.
stap_4_dvd_menu_maken
Daarna moeten we het hoofdmenu koppelen aan het submenu, dit doe je door eenmaal op het hoofdmenu te klikken. Daarna klik je op selectie (in het voorbeeldvenster) en deze sleep je naar het submenu. Hieronder een voorbeeld.
stap_5_dvd_menu_maken

Daarna zou ik als eerst de tekst bewerken en eventueel nog muziek en achtergrond zoals we dat eerder deden bij het hoofdmenu. Daarna gaan we het submenu koppelen aan de eerder gemaakte markeringen voor de hoofdstukken. Klik bij het submenu op het kleine tabje op hoofdstukwizard. Het eerste vinkje zet je uit en het tweede vinkje zet je aan. Hieronder een voorbeeld.
stap_6_dvd_menu_maken

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu hebben we het eerste menu gekoppeld aam het submenu en het submenu gekoppeld aan de markeringen. Wil je zeker weten of het menu werkt naar behoren? Dan kun je op het pijltje drukken in het voorbeeldscherm om de functies te testen. Je kunt de tumbnails ook nog aanpassen met de tumnailknop.

DVD met menu branden

Sla eerst het project op en klik vervolgens op het iccontje (helemaal rechts van het scherm) schijf branden.
Pas indien nodig de video instellingen aan en druk op schijf branden. Hieronder een voorbeeld.
stap_7_dvd_menu_maken
Daarna wordt gevraagd waar het tijdelijke bestand opgeslagen moet worden om vervolgens gebrand te worden. Daarna is de DVD klaar!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het vooral weten. Succes!

3 Comments
  1. Beste meneer/mevrouw,

    Bedankt voor de heldere uitleg. Ik heb nog een aanvullende vraag hierover. Het is namelijk zo dat ik een film voor een bruiloft heb gemaakt en het bruidspaar een dvd wil geven waarin ik nog bloopers en een making of toe wil voegen. Maar nu speelt hij alles automatisch helemaal af als ik op play movie klik. Is dit te omzeilen?

    Alvast hartelijk dank voor het antwoord.

  2. Dank voor de heldere uitleg voor het maken van een DVD menu. Echter…Als ik een hoofdstuk afspeel, dan stopt het niet op het einde van dat hoofdstuk, maar gaat de film gewoon verder. Wat doe ik fout, wat zie ik over hoofd? Alvast dank voor het antwoord

  3. hallo tommy ik heeft een vraag over het maken van een muziek dvd met verschillende clips er op, en nu wil ik bij het opstarten een keuze menu maken en als ik op een clip druk dan moet deze gaan spelen maar als ik tijdens het afspelen naar een andere clip wil of skippen net als bij een originele dvd wat voor programma heeft ik dan nodig ?

Comments are closed.