Meekijken met je kind online

Dit artikel is geschreven met een paar doelen:

  • Informeren over de mogelijkheden van meekijken;
  • Discussie starten over hoe ver je kunt en mag gaan als ouder in het meekijken;
  • Tips geven voor kindvriendelijke hardware en software.

Sommige ouders zien een gezin als een bedrijf die goed moet functioneren. Om het bedrijf goed te laten functioneren zijn er regels nodig. Nu is de vraag, hoe streng moeten die regels zijn en hoe worden ze nageleefd?

De “hoe worden regels nageleefd” vraag beantwoord ik iets verderop in dit artikel. Daar laat ik zo veel mogelijk mogelijkheden zien hoe ver je kunt gaan in het meekijken met je kind.

De “hoe streng vraag” is van een hele andere orde die ik niet kan beantwoorden. Naar mijn mening moeten ouders zelf weten of ze wel of niet mee moeten kijken. Aangezien we allemaal in hetzelfde technologische schuitje zitten ben ik benieuwd hoe ouders tegen dit onderwerp aankijken. Onderaan dit artikel kun je je gedachten hierover loslaten, ik ben erg benieuwd!

Meekijken met mail, Facebook en andere social media

startHoe ver kun je gaan om je kind in de gaten te houden online? Stel je kind wil om een of andere reden niet zijn of haar wachtwoord geven van bijv Facebook of een andere site. Wat je dan kunt doen is een Keylogger installeren op zijn of haar computer om zo wachtwoorden te achterhalen. Een gratis programma dat je hiervoor kunt gebruiken is Actual Keylogger en is hier te downloaden.

Meekijken op de pc

sniperspy_logoVoor dit onderwerp zijn er genoeg programma’s te krijgen. Als voorbeeld heb ik gekozen voor de software van Retinax. Het voordeel van deze software is dat je iemand een mailtje kunt sturen met de software verborgen in het mailtje. Als iemand het mailtje (bijv. je kind) opent dan kun jij vervolgens ongemerkt meekijken. Klik hier om naar de website te gaan. Ik vraag me echter wel af of deze methode legaal is, je vraagt namelijk niet om toestemming om de software te installeren.

Ik weet het wachtwoord niet

Als je kind een wachtwoord heeft ingesteld op zijn computer of account dan is dit eenvoudig te kraken onder Windows. In Hirens bootdisk zitten veel verschillende tools om een wachtwoord te kraken. Download hier het .zip bestandje en kopieer alles naar USB of CD. Zodra je de pc opstart met CD of USB dan komt het bootmenu tevoorschijn. Vervolgens ga je naar Password/Key Tools en daar vind je de software om een wachtwoord van een computer te kraken.

Meekijken op de telefoon en tablet

webwatcher_box_400Ook op de telefoon en tablet kunnen kids alles doen wat ze op een computer ook doen. Om te zien waar je kind mee bezig is zijn er een paar programma’s verkrijgbaar. Webwatches is een uitstekende manier om mee te kijken op telefoon of tablet zonder dat je kind het weet. Webwatcher heeft programma’s voor: ANDROiD, I-Phone /Ii-Pad en Blackberry. Ik heb de programma’s niet zelf getest en gekocht, maar aan de YouTube filmpjes en de hoge bezoekersaantallen van de website neem ik aan dat dit een goede oplossing is om mee te kijken op de tablet en telefoon. Om meer te weten over WebWatcher klik je hier om naar de site te gaan.

IP Camera

ibrqsx1383039465757Hang camera’s op in het huis zodat je weet waar iedereen is en waar ze mee bezig zijn. Persoonlijk vind ik deze stap nogal ver gaan maar mensen hangen niet zonder een reden een camera op. LET OP! Besluit je een camera in huis op te hangen? Realiseer wel dat deze camera verbonden is met internet. Het risico hiervan is dat als je de camera niet goed afsluit voor de buitenwereld (bijv. je zet er geen wachtwoord op) er ongenodigde gasten zomaar mee kunnen kijken! Dat gezegd hebbende heb ik een camera voor je uitgezocht die draadloos, makkelijk te monteren en bestuurbaar is op afstand:

De camera is hier te bestellen voor €57.74

Volg je kind via GPS

trax_gps_tracker_iphone5Via deze site kun je een GPS module bestellen om je kind of hond in de gaten te houden. De module kost € 159 Euro, levertijd is momenteel meer dan anderhalve maand. Op de website staat het volgende vermeld: Na 2 jaar kost het dataverbruik € 3.95 per maand. Het data-abonnement is niet verplicht en is te allen tijde opzegbaar. Wat ik me hierbij afvraag is of je over kunt stappen van provider? Dit apparaat heeft ongelofelijk veel functies die in te stellen zijn. Ik vind het alleen jammer dat er geen noodknop op zit zoals amberalertGPS die helaas alleen in de US beschikbaar is.

Tablet voor kids

kinderen-tabletHeb je al een tablet? Via tabletsmagazine kun je dit artikel gebruiken om je huidige iPad geschikt te maken voor kinderen. Om ANDROiD tablets gereed te maken voor kinderen klik je hier.
Daarnaast wordt er door tabletsmagazine bijgehouden welke tablets kindvriendelijk zijn. Klik hier om naar de kindvriendelijke tablets te gaan.

Kindvriendelijke webbrowser

mybeewebEen mooi initiatief van KPN is MyBee webbrowser. Deze webbrowser is helemaal naar wens van de leeftijd van het kind in te stellen. Ook kan de optie aangevinkt worden om andere browsers inactief te maken. De webbrowser is hier te downloaden. Een leuk nieuwtje is dat deze webbrowser vanaf dinsdag 11 februari ook beschikbaar is op de I-Pad.