Raspberry PI | Deel 1: Basis instellen, vast ip adres en back-up maken

Het is erg leuk om achter de werking van een webserver te komen. Raspberry PI biedt deze mogelijkheid omdat de meeste webservers ook Linux based zijn. Voor deze RPI (Raspberry PI) gebruik ik Waze, wat in feite een distributie van Linux Debian is. Eenmaal up and runnig is deze webserver prima geschikt voor een kleine website zonder al te veel vertrouwelijke informatie. Wil je wel een website met vertrouwelijke informatie onder RPI? Niet doen, daar zijn de mogelijkheden en performance gewoon te beperkt voor.

Dit artikel heb ik opgesplitst in 4 delen in chronologische volgorde zodat je precies weet welke stappen je moet doorlopen om uiteindelijk een Wordrpress website te krijgen met FTP mogelijkheid.

1

Stappenplan Raspberry PI instellen

Wat heb je nodig?

equip

 • Raspberry PI
 • Internet
 • Netwerkkabel
 • Oplader / voeding 1A 5V. ( Ik gebruik een Blackberry voeding van een oude telefoon. Deze heeft 5V 750mA en werkt ook!)
 • SD card (minimaal 4GB)

Raspberry PI bestellen

Als je nog geen Raspberry PI hebt, dan kun je hem hieronder bestellen. Ook heb ik een overzicht gemaakt van cases die je al voor weinig geld kunt bestellen. Daarnaast kun je ook nog een adapter bestellen, mocht je geen geschikte oplader hebben:

Download:

Gratis programma’s die je moet downloaden heb ik hieronder gezet, de links zijn niet direct zodat je een gewenst besturingssysteem kan selecteren.

putty icon logo Putty (remote beheer): Download link
win32disk icon logo Formatteer je SD kaart: Download link
sd formatter icon logo OS wegschrijven op SD kaart: Download link
33 Win SCP, S (secure) FTP Download link
filezilla logo FTP client FileZilla Download link

operating system images raspberrypi
Download het besturingsysteem

Image wegschrijven op de SD kaart

Nadat je de bovenstaande programma’s gedownload en geïnstalleerd hebt kunnen we het besturingssysteem op de SD kaart zetten. Eerst start je SD formatter op, zet format size op ON. Let er ook heel goed op dat je de juiste schijf selecteert. Voor hetzelfde geld selecteer je je eigen schijf en ben je alles kwijt!
sd formatter raspberrypi config

Daarna gaan we de image kopieeren naar de sd kaart via het eerder geïnstalleerde programma Win32drive. Laad de image via het map icoontje, daarna klik je op Write om de image weg te schrijven op de SD kaart.
win 32 disk manager raso berrypi config

Eerste keer opstarten

Helaas om de een of andere wazige reden kan ik de HDMI output wel zien maar niet opnemen… Daarom mijn videocamera gepakt en opgenomen voor de basisinstellingen. Excuus dus voor de lage kwaliteit.

Wil je terug naar de config? Typ dan onderstaand commando in:

pi@raspberrypi ~ $ sudo raspi-config

In het kort wie de video niet goed kon bekijken of voor wie het te snel ging:

1.Expand Filesystem
2.Change user password
(2x nieuwe wachtwoord voor user PI)
4. Internationalisation options:
– 1. Change locale language + Regional settings
– 2. Change timezone
– 3. Change keyboard layout
8. Advanced options
A 4. SSH Enable
A 7. Update

begin raspberry pi

Na de volgende stap hoeven we niet meer direct op de RPI te werken, hiervoor hebben we Putty. Putty is een soort remote desktop maar dan command based. Putty heeft een IP adres nodig om verbinding te maken met de Raspberry PI. Tik als laatst op je RPI de volgende code om het IP adres te achterhalen:

pi@raspberrypi ~ $ ifconfig

Nu kun je vanaf Windows verbinding maken met de Raspberry PI, hieronder een voorbeeld:

putty config raspberrypi

Vast ip adres instellen

Daarna gaan we een vast IP adres instellen vanuit Putty, houdt  er dus rekening mee dat je geen verbinding krijgt via het standaard DHCP IP adres. Je zult na het aanpassen van het IP adres het IP adres moeten gebruiken dat je statisch instelt.

Mocht je trouwens niet steeds sudo in willen tikken (wat staat voor Super User DO)? Dan moeten we even het root wachtwoord aanpassen wat in feite de super user is:

Activeer root user en wachtwoord:

pi@raspberrypi ~ $ sudo passwd root

Log vervolgens met root in na een herstart. Herstarten doe je zo:

pi@raspberrypi ~ $ sudo sync; sudo reboot

Nu gaan we eindelijk het vaste ip adres instellen. Dit is noodzakelijk omdat we anders veel ellende kunnen krijgen als je een ander DHCP adres krijgt toegewezen.

pi@raspberrypi ~ $ nano /etc/network/interfaces

Het volgende scherm verschijnt:
ipaddress static raspberry
Verander hier de tekst DHCP bij eth0 in static en voer een gewenst IP adres in. Sla de file op met de toetsen Ctrl O en X en druk op Y als gevraagd wordt het bestand op te slaan. Na de herstart is je RPI voorzien van een statisch IP adres nadat je de RPI herstart.

Opnieuw beginnen?

Heb je een foutje gemaakt? Ook ik heb dit meerdere malen gedaan.. Dan is het handig om een reset uit te voeren zodat je opnieuw kan beginnen. Dit doe je door de SD kaart te formatteren en i.p.v format size op ON te zetten, zet je hem eerst op OFF. Daarna begin je weer opnieuw met formatteren door de format size op ON te zetten. Vervolgens schrijf je de image opnieuw weg en kun je opnieuw beginnen.

RPI Afsluiten

Typ

pi@raspberrypi ~ $ poweroff

Gebruiker uitloggen:

pi@raspberrypi ~ $ logout

Back-up de SD card

Heb je eindelijk het idee dat je RPI een beetje stabiel is? Dan is het raadzaam om een image te maken. Met het programma dat we eerder hebben gebruikt (Windisk) kunnen we eenvoudig een backup maken. In plaats van Write aan te klikken moeten we nu op Read klikken. Daarnaast moeten we natuurlijk ook het pad instellen. Hieronder een voorbeeld:
backup sdh

9 Comments
 1. Hi René,
  Dank je wel! Laatste tijd niet veel tijd meer voor gehad maar aankomend weekend ga ik er weer eens mee aan de slag.

 2. moet ik putte downloaden voor vast ip adres.

  Ik heb domotica op de raspers draaien..kan dit erbij en moet ik alles vanuit de root doen

 3. Hoi Tom,

  Vorige week mijn Rasp2 binnen gekregen, geen ervaring met Linux en de Pi, maar jou beschrijving is een erg goed stuk en duidelijk, bedankt.

 4. Bij het opnieuw begiinen met de format size op off zetten weet ik niet wat er bedoelt wordt

 5. hey, lijkt me hartstikke leuk om te doen, probleempje, wanneer ik dat verander naar static en opsla zegt hij dat ik daar geen permissions voor heb, via mn rasp idem dito. help altublieft.

Comments are closed.