Waar komt spam in WordPress comments vandaan?

Dit artikel is niet bedoeld om mensen aan te sporen / aan te zetten tot “commentspam” maar is slechts puur informatief! Besluit je toch te gaan spammen, denk eraan dat je site gedeïndexeert kan worden door Google!

target_wordpress_spam

Let op! Als je besluit net als ik om in deze “grijze” SEO wereld te stappen dan komt er heel veel informatie op je af! Klik hier voor een voorbeeld van hoe het mis kan gaan!

Al enige tijd vraag ik me af waar de spam vandaan komt die geregeld in mijn comments komt te staan van mijn WordPress site. Gister kreeg ik de uitgelezen kans om in aanraking te komen met een van deze spammers.

Voor het eerst kreeg ik een spam bericht in het Nederlands, even later kreeg ik nog een bericht maar dan voor een andere site met iets andere tekst. Op de site waarvoor gespamd werd, heb ik de WHOIS informatie opgevraagd.

Het leek mij vrij sterk dat het hier ging om de daadwerkelijke domeinhouder, dus ik besloot een paar screenshots te maken van de gegevens en deze door te sturen naar het emailadres van de eigenaar. Tot mijn verbazing kreeg ik reactie en de eigenaar vroeg mij op een nette manier wat ik met zijn gegevens deed en of ik dit niet wilde verspreiden.

Deze spammer heeft een programma doorgegeven aan mij inclusief een paar tips en trucs. Omdat deze spammer uiterst vriendelijk en behulpzaam was tegen mij heb ik besloten om zijn naam en website niet te publiceren.

Waarom spammen spammers?

Spam in comments is niet zonder reden en ook begrijpelijk. Om hoog in de zoekmachine te komen zijn er o.a. backlinks (links op andere site die verwijzen naar jouw site) nodig om  in pagerank te stijgen. Hoe meer backlinks , hoe beter. Er zijn ook spammers die ingehuurd worden door bedrijven voor marketingdoeleinden. Ook zijn er gevallen bekend van hackers die spam gebruiker voor phishing doeleinden.

Is comment spam legaal?

Spam in het algemeen is illegaal, dat is een ding wat zeker is. Maar of spam in comments zetten illegaal is weet ik niet zeker. De webmaster stelt zijn website namelijk beschikbaar aan mensen die comment willen geven met de optie om te backlinken en te trackbacken.

Hoe begin je een comment spamcampagne?

Hieronder een paar kant en klare programma’s die ik in mijn zoektocht tegen ben gekomen. Ook heb ik gelezen dat de meeste spammers deze programma’s niet lokaal op hun pc draaien maar op een VPS (Virtual Private Server) om hun identiteit niet kenbaar te maken.

1. No Hands SEO

De naam zegt het al, je hoeft je handen niet vies te maken om comments te spammen! Dit programma is natuurlijk ook gekraakt en is te vinden op de bekende downloadsites.

2. Scrapebox

3. SENuke

Conclusie

In mijn onderzoek heb ik mezelf steeds de vraag gesteld of ik deze programma’s ook zou gebruiken. Nee! De risico’s zijn simpelweg te groot. Waarom zou je het risico nemen dat je site van Google gehaald wordt? En zo helemaal geen bezoekers meer krijgt en je opnieuw moet beginnen met je site.

Wellicht kun je een van deze programma’s wel gebruiken om interessante blogs op te zoeken en handmatig zinnige comments plaatsen.

Maar wat kun je doen tegen spamcomment in WordPress?

Allereerst moet je jezelf de vraag stellen of het hinderlijk is. Ik vind het persoonlijk niet erg om een paar keer op spam te drukken. Ik geef mensen liever de kans om een backlink te plaatsen naar hun eigen site omdat ik dit zelf ook prettig vind bij een andere site.

Mocht je er echt iets aan willen doen, dan heb ik hieronder een paar opties om geen spam meer te krijgen in je comments:

Discussion Settings

Ga naar Settings en druk op Discussion.
Vink daarna de optie uit om backlinks en trackbacks uit te zetten.
discussion_settings_wordpress
Hierna zul je zien dat spam minder wordt maar niet helemaal weggaat. Deze optie kun je ook aan laten als je wilt en het comment systeem gebruiken van Jetpack waar ik zelf uitermate tevreden over ben. Wat je ook kunt doen is een aparte comment system plugin installeren. De meest bekende zijn Disqus Comment System of Facebook comment system. Je zult daarna minder last hebben van commentspam!