WordPress backup maken en terugzetten

Backup’s zijn van groot belang zoals iedereen weet, niet alleen de bestanden waarmee je werkt maar zeker ook website’s moeten regelmatig gebackupt worden. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een webserver crashed of je site word in het ergste geval gehackt. Dit alleen al is al erg genoeg, maar het word pas echt een ramp als je geen backups gemaakt hebt met als gevolg dat je hele werk voor niets is geweest.

Daarom laat ik jullie mijn backup plan zien in een eenvoudige stappenplan die laat zien hoe je een wordpress site backupt.

Opmerkingen vooraf: Een backup maken van je site is helemaal niet lastig, je moet alleen weten waar alle content zich bevind. Een normale statische site heeft maar een plek om content op te slaan en dat is op de webserver zelf. Als je van een online hosting service gebruik maakt dan zijn deze bestanden te benaderen via een FTP client, een bekende en goede client is FileZilla die je hier kunt downloaden.
In dit geval hebben we het over WordPress, WordPress maakt gebruik van PHP en dus van MySQL en dus wordt alle dynamische content opgeslagen in een MySQL database. In het verdere stappenplan laat ik je zien hoe je dit het best kunt backuppen evenals de content via de FTP client FileZilla.

Backups maken

Stap 1.

Bedenk goed waar je je backups wilt opslaan, dit kan zijn op cd, dvd, hdd, externe hdd, usb, cloud etc.etc.
Zorg daarnaast voor een logische mappenstructuur. Kies bijvoorbeeld voor “28-03-2013 Backup tomz.nl”, en maak in deze map de folders “FTP” en “MySQL” (dit is handig voor het terugzetten)

Stap 2.

Log vervolgens in op je ftp client en ga naar de root van je site bijv. www.tomz.nl. Copieer deze map naar de map FTP die je zojuist aangemaakt hebt.
back-up_ftp

Stap 3.

Deze stap is iets ingewikkelder, maar niet minder belangrijk. Ga naar het phpmyadmin of wellicht Cpannel gedeelte van je site. Vervolgens log je in en ga je naar het MySQL gedeelte.
phpMyAdmin

Klik hier op de root databases en klik op export, selecteer de eerder gemaakte map MySQL.
back-up_SQL

Backups terug zetten

Stappen

Kopieer de www map naar de public FTP map. Let op! als je de map terugzet in een ander domein dan dien je eerst het config bestand aan te passen waar de inloggegevens in staan. Dit geld eveneens voor de database, is je oude naar de knoppen en maak je een nieuwe aan? Pas dan eerst het config bestand aan met de nieuwe gegevens anders werkt je site niet!

Ga daarna terug naar je nieuwe of oude SQL database en importeer de eerder gebackupte SQL bestand.

Domein verhuizen?

Als je een wordpress site over wilt zetten naar een ander domein, kun je deze handleiding gebruiken om dit te realiseren!

2 Comments
 1. WordPress overzetten naar ander domein lukt steeds maar niet. Ik denk dat ik wp-config niet goed begrijp. Ik ben beginner.

  Met ftp haal ik de originele site binnen met filzilla bv http://www.johan.nl
  de nieuwe site heet http://www.kees.nl
  Wat moet ik allemaal wijzigen voordat ik alle mappen naar de nieuwe site kan uploaden.
  De nieuwe site heb ik een verse WP installatie gedaan met installtron. De Site heet dan http://www.kees.nl
  Dan upload ik alle bestanden naar de nieuw site. Moet ik hier namenin veranderen? hier en daar staat nl http://www.johan.nl

  Vanuit admin php heb ik SQL gimporteerd, moet ik daar nog iets in veranderen??

  Bedankt voor de moeite

  De back-up’s maak ik.
  De naam van de database van de originele site heet bv deb22345, moet ik de naam dan wijzigen als ik die wil importeren?

Comments are closed.