XBOX 360 hitteproleem (RROD) zelf repareren

Check eerst of je XBOX nog onder de garantie valt! Als het nog binnen de garantie valt repareert Microsoft je XBOX kosteloos!

Wat is RROD?

Een driekwart rode ring (powerknop) wordt ook wel RROD genoemd. RROD staat voor Red Ring Of Death omdat het een voorbode is dat de XBOX niet meer opstart.

Heb je een defecte XBOX 360 die een driekwart rode ring laat zien en valt deze buiten de garantie, verkoop deze dan niet want de oplossing kan redelijk simpel zijn. Er zijn oplossingen (die meestal tijdelijk zijn) zoals de stroomstekker er uit, na drie seconden weer inpluggen en dan:

 

 • Powerknop + DVD-ROM openen
 • Wattenstokjes in de ventilator  
 • Harde schijf uitnemen + powerknop indrukken.

 

Waar ik benieuwd naar ben is de permanente oplossing voor dit probleem, namelijk het verhelpen van het hitteprobleem zelf. Daarvoor heb ik een defecte XBOX 360 gekocht op Marktplaats zoals hieronder te zien is;

Markt

Benodigdheden

Wat heb ik verder gekocht?
Koelpasta : 5 Euro
Busje perslucht : 10 Euro

Tijdens het verhelpen van dit probleem heb ik een opname gemaakt, dit is mijn eerste soort van videohandleiding. Volgende keer ga ik een Playstation 3 met een YLOD (Yellow Light Of Death) probleem fixen en ben benieuwd wat jij vind van deze video’s en wat ik wellicht anders kan doen de volgende keer!

TIJD: +/- 2 uur

Demonteren XBOX 360

Koelpasta vervangen XBOX 360

Assembleren XBOX 360

Conclusie

Ik denk dat het zeer de moeite waard is om deze actie uit te voeren, al heb je er wel wat geduld voor nodig. Hoofdzakelijk liep ik tegen een stom probleem aan wat ook in de video te zien is, namelijk het uit elkaar halen van de case. Daarnaast had ik moeite met de clips aan de achterkant die de koelelementen bij elkaar houden om die weer terug te zetten. Deze waren namelijk een beetje verbogen als gevolg van een eerdere poging om deze er terug op te zetten. Daarom heb ik een knijptang gebruikt om het een en ander te verbuigen, daarna lukte het.

Al met al twee irritatiemomentjes maar verder vond ik het leuk om te doen en heb er nu een leuke XBOX 360 bij voor heel weinig geld 🙂

64 Comments
 1. Wat een uitleg zeg. Had hier welleens iets over gehoord, maar denk dat ik het binnenkort even ga proberen.

  Heb het ook een keer geprobeerd met me Wii en dat ging eigenlijk vrij soepel, dus met me Xbox 360 moet het ook wel lukken. Bedankt voor de video’s

 2. Hee,
  Heb 1 vraagje, waar haal je die spullen die je moet gebruiken voor reparatie? Verdere goede tips! 🙂

  Groeten Christiaan

 3. hey tom, bedankt voor de duidelijke uitleg, ben er inmiddels aan begonnen. ik zag ook dat je een soort tape gebruikte? of was dat iets anders?

 4. Oh die koelkussentjes had ik er eerder afgehaald aan de achterkant van het moederbord. Zitten deze er bij jou ook op?

 5. Heb je daar wel chips op zitten? Als er geen chips op zitten dan hoeft het niet. Als deze er wel op zitten dan zou ik ze zeker aanschaffen (want het hoort er wel op dan).

 6. Die zijn goedkoop! Ik weet alleen niet of 1mm dik genoeg is, maar aangezien je deze kussentjes niet had zal het misschien niet uitmaken.

 7. ik heb hem weten te resetten door zowel power als cd tegelijk te openen. daarna was de foutmelding weg. dus super!

 8. Hallo Tomz,

  Ik heb je tutorial gevolgd en het lukte me helaas niet om mijn PS3 te repareren. Ik heb op internet gezocht naar een reparateur in mijn omgeving en Consoleplaza in Arnhem leek me betrouwbaar. Ik heb mijn PS3 daarheen gebracht en na 7 dagen kon ik het weer ophalen. Tot op heden werkt die goed.
  Ik wil je wel bedanken voor je duidelijke tutorial en filmpjes.

  Super!!

 9. Hey Mart,

  Jammer dat het niet gewerkt heeft, maar toch goed dat het zaakje in Arnhem het wel kon fixen!
  Leuk om te horen dat je mijn uitleg goed vind! Daar doe ik het immers voor!

  Gr Tommie

 10. Als je het op kunt lossen via de ventilator, zie eerste gedeelte van dit artikel. Dan is dit een tijdelijke oplossing omdat dit probleem meestal terug zal komen. Als je dus wilt dat het permanent opgelost moet worden moet je de koelpasta vervangen zoals in de filmpjes hierboven. Good luck!

 11. Hoi, goede uitleg, mijne geeft ook RROD aan, is dit echt de permanente fix? Werkt de joue nog steeds sinds je die had gefixt? Want zou het graag weer willen dat mijn xbox het weer doet.

 12. Dank je wel! Mijne werkt nog steeds, alleen moet ik nu een manier vinden om de DVD drive te vervangen. Deze is helaas overleden en een andere er in zetten werkt niet 123…

 13. Aha, dat is mooi, dan ga ik deze guide in het weekend maar even proberen, jammer van de DVD drive, misschien onderdelen kijken op marktplaats? In ieder geval super bedankt voor de uitleg!

 14. Hi TomZ,

  Ik heb aan de hand van je video mijn xbox geprobeerd te fixen, maar het heeft de RROD niet opgelost. Enig idee wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben?

 15. Dat is klote… Soms lukt het soms niet. Ik heb een PS3 gekocht en deze methode geprobeerd maar geen succes. Heb je wattenstaafjes etc. geprobeerd?

 16. Jup en het is door de poging zelfs erger geworden. Voorheen had hij zo nu en dan de rode lichtjes en zo nu en dan dat hij aan ging en pas na iets van 5 minuten crashte. Nu heb ik alleen de RROD. Morgen nog maar weer een keer proberen…
  Mss dat ik hem niet goed genoeg schoon heb gemaakt of de ventilator niet goed opnieuw had aangesloten ofzo.

 17. Ja, het is me vandaag dan toch gelukt om hem te fixen! 😀
  Heb nog wat verder gezocht online om te kijken wat anderen anders gedaan hebben en iets wat ik vaak tegenkwam was dat mensen het moederbord (na de oude meuk van de cpu ed af gehaald te hebben, maar voor de nieuwe koelpasta erop te doen) met een haardroger of iets dergelijks verwarmen (als je die niet hebt schijnt 5 minuutjes in de oven op 200° ook te werken). En dit loste voor mij idd het probleem op. Ik had er mn twijfels over, dus ik had hem iets minder warm en lang verwarmd en dit zorgde ervoor dat hij in het begin nog wel crashte, maar na twee keer rebooten deed hij het daadwerkelijk weer zonder kuren.

  Verder moet ik zeggen dat het een goed filmpje is en wil ik je hartstikke bedanken voor de motivatie om het uberhaupt zelf te proberen, maar iets meer (gesproken of geschreven) uitleg maakt het wel een stuk duidelijker wat je doet, zeker gezien er ook een beetje een gat zit tussen het eind van video 2 en begin video 3 😉

 18. Ah Top! Thanx voor de feedback! Ik heb later wel inderdaad commentaar gegeven bij filmpjes (zie YouTube kanaal). Dit was een van de eerste YouTube tutorials vandaar 😉

 19. Hallo, mijn Xbox moest er ook aan geloven.
  Deze manier toch maar proberen dit weekend! Zie de goede reacties dus heb veel hoop.

 20. hoi mijn xbox 360 de aan en uit knop waar je normaal groen puntje ziet nu is dat puntje rood!! wat zou dat kunnen zijn?

 21. Helaas blijft het na rearatie nog steeds rood,al van alles geprobeerd,opnieuw schoongemaakt en weer opnieuw koelpasta ertussen gedaan,zoner ventilatie aangezet,helaas niets werkt,iemand nog een advies?

 22. Wat als je wanneer je je xbox360 open maakt voor een rrod tevens constateert dat enkele van de condensators van +- 1cm doorsnee een gele harde substantie lijken te hebben gelekt? Mijn idee is dat de reparatiekosten dan niet opwegen tov een andere gebruikte van rond de 50 euro..

 23. Ik heb een oude Xbox 360 met RROD gekregen en vind het wel de moeite waard om te kijken of ik dit zelf kan fixen. Ik zie dat reparatie bij bedrijfjes rond de € 50,- à € 75,- kost en daarvoor kan ik op Marktplaats ook een werkende tweedehands Xbox 360 kopen.

  Nu vraag ik me af: werkt de oplossing die je hier geeft enkel wanneer de Xbox wel weer start middels het blokkeren van de fan of power en DVD openen knop tegelijk indrukken? Dat ding dat ik heb staan doet helemaal niets (behalve een RROD natuurlijk) en ik hoop wel dat het de moeite waard is om hem open te maken en er nieuwe koelpasta op te doen.

 24. Ik heb last van 2 ringen en de xbox sluit zichzelf af vanwege overhitting.
  Dat geeft de xbox ook aan als ik m weer aanzet dus hij gaat aan maar na een periode sluit ie zichzelf weer af.
  Is dit ook hetzelfde als 3 ringen en kan die ook zelf gefixt worden.

 25. Geen idee, is alweer zo lang geleden.. Ik zou gewoon naar een computer speciaalzaak gaan en vragen om de beste koelpasta die ze hebben.

 26. Heey heb zonet alles gedaan zoals jou in het filmpje oude koelpasta eraf nieuwe erop steek die stekker in en ja terug 3 rode lampjes heb nu priesje van ventilatie eruit gehaal laten draaien tot 2 rode lampjes nu 30 min wachten als deze nog gaan branden hoe kan ik deze dan best restetten?

Comments are closed.