Zelf een low budget drone bouwen (deel 1)

kk2_firmware_update
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kant en klaar drone kopen:

Ik ben al een tijdje bezig om mij eigen drone te maken, wil je niet langer wachten? En wil je alvast kennis maken met het vliegen met een drone? Hieronder heb ik een samenstelling gemaakt van drones die kant en klaar, gereed om te vliegen zijn:

Een kant en klare drone is makkelijk te kopen, bijvoorbeeld de populaire Dji Phantom is ready to fly. Enig nadeel is dat de vanaf prijs € 565,00 bedraagt, zonder camera! Kies je ervoor om deze met camera te bestellen, dan ben je al gouw 800 Euro kwijt. Klik hier om naar de Nederlandse importeur te gaan.

Voordat je begint

Voordat je begint met bouwen en vliegen zul je eerst bekend moeten raken met de termen die gebruikt worden binnen de drone wereld. Lees hier de F.A.Q.

Daarnaast zul je je moeten verdiepen in de regels omtrent het vliegen. Per land is dit verschillend, klik hier voor de Nederlandse regels.

Waarom zelf bouwen?

De kosten zijn aanzienlijk minder, in deze post laat ik zien hoe je onderdelen besteld, waar je op moet letten en het hele kostenplaatje.

Video handleiding

Na enig onderzoek ben ik gestuit op een zeer duidelijke video handleiding over het maken van een Tricopter, geupload door Scott Hall. In deze video wordt heel duidelijk wat er allemaal komt kijken bij een drone.


Website

Wat hebben we nodig?

We beginnen met een frame, je kunt kiezen uit de volgende modellen;

– Vliegtuig (word veel gebruikt voor FPV)
– Helikopters
– Multikopters
– Auto’s
– Boten

Omdat ik nieuw in deze drone scene ben kies ik ervoor om het rustig aan te doen. Ik wil niet met hoge snelheid neerstorten, daarom heb ik ervoor gekozen om een quadcopter frame aan te schaffen. Je kunt uit budgettaire overwegingen wellicht beter kiezen voor de tricopter. Dit scheelt namelijk een motor en een speed controller.

Hobbyking.com

Vrijwel meteen ben ik uitgekomen bij hobbyking.com, na aandachtig speuren is mijn conclusie dat dit niet een van de betrouwbaarste site’s is, maar wel een van de goedkoopste. Dit doen ze door producten uit China te halen en door producten te fabriceren in China. Wat vooral opvalt in de reviews is dat er vaak problemen zijn met backorders. Dit komt denk ik omdat de producten van ver moeten komen, en mensen raken dan ongeduldig omdat ze immers al betaald hebben.

Daarnaast las ik ook dat er soms onderdelen ontbreken, bijv. schroeven, blades, rotors etc. In dat geval moet je een foto maken van het pakketje dat je binnengekregen hebt en bewijzen dat er iets ontbreekt. Als de klantenservice hiermee akkoord gaat sturen ze het onderdeel niet op maar krijg je hier een vergoeding voor.

Tip: Koop bij HK alleen producten die voorradig zijn in de Nederlandse Warehouse en geen backorders!

10-06-13 Goed, dat in gedachten houdend ga ik toch de volgende items bestellen:

TIP: Als je een bestelscherm 1 minuut open houd komt er een pop-up met discount. Dit heb ik bij het duurste onderdeel gedaan (het frame) en scheelt ook weer een paar euro!

Euro_header

Bestellijst Europe:

Item Afbeelding Model Hoeveelheid Prijs Link
Frame Hobbyking X650F Glass Fiber 1 29,32 Klik
Speed Controller Hobby King 30A ESC 4 33,64 Link
Motor D2830-11 1000kv 4 33,15 Link
Bevestiging Flight Controller Mounting Pad 1 1,80 Link
Oplader Turnigy Accucel-6 50W 1 29,88 Link
Moederbord Hobbyking KK2.0 Multi-rotor 1 23,89 Link
Kabels Turnigy Pure-Silicone Wire 14AWG 2 2,26 Link
Kabels Turnigy Pure-Silicone Wire 14AWG 2 2,26 Link
Connectors 4MM Banana Plug / Charge Plug 1 1,59 Link
Connectors 4mm Gold Connectors 1 2,23 Link
Totaal 160,02

 

int_header

Bestellijst Global:

Item Afbeelding Model Hoeveelheid Prijs Link
Batterij Rhino 2150mAh 3S 11.1v 25C 1 15,15 Link
Propellers 10×4.5 SF Props 1 2,09 Link
Prop balancer Simple Prop Balancer 1 1,05 Link
Power Board Distribution Board 1 3,99 Link
Receiver kabels Receiver kabels 1 4,75 Link
Totaal 29,94

 

RC controller

Item Afbeelding Model Hoeveelheid Prijs Link
HK controller Hobby King 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 1 18,85 Link
Conrad controller Modelcraft 6Ch 2.4Ghz 1 99,99 Link

Omdat ik een quadcopter ga bouwen hebben we een controller nodig die minimaal 5 kanalen heeft. Namelijk 4 propellers en 1 servo voor de camera.
NB: Je kunt ervoor kiezen om een RC controller inclusief receiver aan te schaffen bij HK, levertijd is wel erg lang namelijk 4 – 6 weken!

13-06-13 Yes! Na 3 dagen kreeg ik een mailtje van HK met de mededeling dat mijn spullen dubbel gecheckt zijn en klaar voor verzending zijn gezet! Hieronder het mailtje

HOME Account Arrivals Support Contact About Us Hobby Blog
Dear Tommie
This is an email from hobbyking’s product checker #502.
I would like to inform you that your product(s) have been double checked and are now packed in their box and sent to the dispatch area. Please allow 48hrs for any tracking information to be displayed/updated.
Thanks for your support!
Hobbyking.com
Should you have an issue with any of our products or service,
please contact our 24hr Support Centre.
To ensure that you continue receiving our emails, please add us to your address book or safe list. Log in to your account at HobbyKing.com to remove or update your email preferences.
Got this as a forward? Sign up to receive our future emails at HobbyKing.com!

14-6-13 De onderdelen zijn binnen, mijn weekend kan niet beter beginnen!
bok_hk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit pakken die handel! (zoals je ziet heb ik er ook een paar andere frames bij besteld, maar dit worden weer andere projecten voor in de toekomst ;))
unboxing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouwmarkt (Gamma)

Item Afbeelding Model Hoeveelheid Prijs Link
Tape tape Tape 1 Link
Tyraps tyreps Tyraps 1 Link
Tyraps klitteband Klitteband 1 Link

Gereedschap

Item Afbeelding Model Hoeveelheid Prijs Link
Soldeerbout Soldering Station 1 12,76 Link
Soldering helper Mr JIG – Soldering Aid 1 6,35 Link

16-6-13 Ik heb de quadcopter geassembleerd, en ben dik tevreden. Echter ben ik wel een paar dingen vergeten te bestellen, namelijk: een powerboard en de kabels van de receiver naar het moederbord. Helaas liggen deze onderdelen niet in het warenhuis van Nederland, dus heb ik ze globaal besteld en het is nog even afwachten wanneer ik verder kan gaan.

Nu is het afwachten tot ik aan deel 2 kan beginnen, ik blijf deze post updaten!

61 Comments
 1. Tom!

  Ik volg deze post met veel interesse, jij bent een project gestart waar ik over twijfel of ik er aan moet beginnen.
  Wellicht dat jou project mij overtuigt ook de stap te wagen. Ik heb absoluut geen ervaring in de modelbouwwereld.. Ik ben meer een filmenthousiasteling die graag uit de lucht wil filmen.

  Ik ben zeer benieuwd naar de voortgang, problemen en resultaat.

 2. Hoi Tom, spannend artikel. Als ik ooit aan een quadcopter begin zal ik waarschijnlijk voor de zekerheid toch een kant en klaar bouwpakket nemen. Met twee linkerhanden enzo. Ben wel heel benieuwd naar de update.

 3. Ik heb als hobby electra.
  En ben benieuwd of het is gelukt met de los bestelde componenten.
  Je mag me gerust mailen als er een update is.

 4. Hallo Tom,

  Tof om te lezen dat het tot dusver gelukt is! Ik ben benieuwd naar deel 2…

  Zou je willen laten weten welk powerboard en kabels je nog bijbesteld hebt?

  Groet,
  Harm

 5. Hoi Harm,

  Helaas heb ik een geschil met PayPal, vandaar dat dit project een beetje vertraagt is! Maar om terug te komen op je vraag, klik hier voor het powerboard en hier voor kabels.

  Groet, Tommie

 6. Ik was vandaag aan het kijken om zelf ook onderdelen te bestellen, maar helaas had HobbyKing het merendeel niet in stock in NL… gezien jouw verhaal heb ik ook nog maar niet besteld.

  Ik houd je blog in de gaten!

 7. Geweldig artikel.

  Ga ik ook bouwen met mijn zoon van 13.
  Ik heb net alles besteld in de VS; in NL hadden ze bijna niets op voorraad; dan maar de extra kosten voor de verzending voor lief nemen. Alleen de tape hadden ze niet op voorraad, maar die zal bij de Gamma ook wel te koop zijn.

  Ik heb de besturing nog niet besteld. Ik ga voor de Conrad variant maar wacht even totdat ik alles uit de VS heb ontvangen.

  Is artikel twee ook al beschikbaar?

 8. Komt er snel aan, gister zijn er spullen uit China binnengekomen dus ik verwacht volgende week deze site te updaten + een nieuw artiekel over een FPV model te laten zien! Dank voor het compliment trouwens!

 9. hoi tom
  ik ben helemaal enthousiast geworden door jou artikel en ben nu van plan om een quadrocopter te gaan bouwen maar ik vroeg mij af of het niet belangerijk is dat je een soort van systeem gebruikt dat aan het moederbord doorgeeft of de quadrocopter recht hangt

  groetjes reinier

 10. Volgens mij doet de receiver dit, maar ik ga volgende week beginnen met de bouw ervan. Dan weet ik meer!

 11. Dag Tom,

  Ik heb alles besteld behalve de fibre tape die niet op voorraad was.
  Gisteren zijn de spullen uit Singapore aangekomen (heeft 22 dagen geduurd) en ik moest een kleine 30 euro douanekosten bijbetalen.
  Morgen ga ik kijken of ik de tape hier in handel kan krijgen en dan ga ik volgend weekend bouwen.

  Wordt vervolgd …

 12. Inmiddels ben ik druk bezig met de firmware upate van het kk2 board. Ik moet die bestellijst nog aanpassen want dat houten frame is stuk gegaan tijdens de eerste testvlucht. Dus ik zou wel uitkijken.. Die batterij die ertussen zit is ook niet goed (heb nu een 25C), en er zijn nog een paar andere dingen bijgekomen. Maar binnenkort hoop ik klaar te zijn. Ik heb inmiddels een interessant artikel gevonden waar ik al veel van opgestoken heb. Klik hier voor de link

 13. Vandaag hebben we de Drone in elkaar gezet. Nu past is me opgevallen dat er eigenlijk geen instructie’s bij aanwezig zijn en ook niet op de site staan. Het was dus wel een beetje experimenteren om het geheel te monteren, maar uiteindelijk is dat best gelukt. Waarschijnlijk hebben we wel een paar dingen anders gemonteerd of andere schroefjes gebruikt dan eigenlijk de bedoeling, maar het resultaat is stevig.
  De motoren zijn gemonteerd speedcontrollers zitten er ook al in.

  Maar hoe moet de electronica worden aangesloten?
  Daar vind ik nergens informatie over. Zie ik iets over het hoofd of kun je me ergens heen verwijzen?

  Alvast bedankt,
  Pierre

 14. Klopt daar liep ik ook tegenaan.. Als je wilt heb ik nog andere foto’s van het houten frame. Ik zou ze solderen, in de videohandleiding van de tricopter word het voorgedaan hoe je het zou kunnen doen. Je kunt de eindjes ook afknippen en dan solderen.

 15. Het houten frame zit inmiddels stevig in elkaar. Vandaag ook de bedrading gesoldeerd en dat is eigenlijk ook best goed gelukt. Alleen de spanningsdraden van de batterij heb ik nog niet aangesloten (wel even geprobeerd: klein vonkje bij het aansluiten maar verder prima – lijkt me in orde). Aan de batterij zit nog een kleine stekker met twee draadjes (en natuurlijk de stekker voor het opladen). Waar moet ik die stekker aansluiten?

  Wat me ook niet helemaal duidelijk is, is de rol van het moederboardje. Is dat de ‘verbinding’ met de afstandsbediening? Of mis ik nog een ontvanger?

  Het moederboardje in de tricopter handleiding is een ander. Heb je enig idee of ook ergens informatie over die printje is te vinden?

  Alweer bedankt,
  Pierre

 16. De Conrad afstandsbediening is ook binnen – mooi ding. Nu begrijp ik ook dat er een aparte ontvanger is voor de afstandsbediening – het was met ontgaan dat die werd meegeleverd.

  Ik zit nog met twee uitdagingen:
  – de meegeleverde software draait alleen onder Windows en ik heb alleen OSX
  – ik heb geen idee hoe ik de ontvanger met het moederbordje moet verbinden alsook de voeding. Wie helpt me met info?

  Dankje,
  Pierre

 17. Hoi Pierre,

  Ik heb niets hoeven installeren op de pc, de ontvanger is automatisch al gekoppeld aan de controller. Hier hoef je eigenlijk niets mee te doen. Ik gebruik nu het KK2 bordje van HobbyKing (werkt prima) omdat ik er ook niet uit kwam. Misschien kun je bij de Files tab kijken van het bordje voor de handleiding, of op YouTube en Google uiteraard.

  Ook gebruik ik nu een andere batterij, namelijk 25c 5s en een ander frame omdat deze super snel kapot gaat als je crasht.

  Succes!

 18. heey,

  Komt er ook een assemblage video van je eigen quadcopter?

  ik ben namelijk erg benieuwd hoe jou manier is geweest van bouwen! Ik zou het erg tof vinden

  groetjes Ivo

 19. Dat vind ik een uitstekend idee Ivo! Deze quadcopter is bijna klaar (wacht nog op de juiste propellers), daarna begin ik meteen aan deel 2 en 3. Wellicht kun je daar iets van opsteken, laat maar weten als het zover is. Ik wil eigenlijk ook een keer een mini frame bestellen en assembleren, dan kan ik daar een video van maken. Maar dat gaat nog wel even duren omdat binnenkort GTA V uitkomt πŸ˜›

 20. Ik zou het namelijk gewoon erg fijn vinden als er is een keer een duidelijke handleiding is die verteld hoe ik moet solderen en dat soort dingen. hoe ik alles aansluit enz

 21. Even een kopie gemaakt van modelbouwforum;
  Iedere cel is ongeveer 3.7 volt, dus een 3S levert 11.1 volt. De C waarde geeft aan hoe snel de batterij ontladen kan worden. Aan de hand van je motoren bereken je hoeveel ampere je maximaal nodig gaat hebben. In mijn geval: 4x 21A = 84A. Deze batterij kan 30(C) x 3300maH = 99A leveren. Ruim voldoende dus.
  Check hier de link

 22. Is er al een deel 2 en 3?
  Ik heb het zelfde frame gebouwd, maar heb moeite met het goed inregelen van het kk 2.0 board. Mijn quadcopter is erg instabiel. heb jij dit al gedaan?

 23. Ja dat probleem heb ik ook, daarom dit project even op hold gezet omdat ik ook druk ben met andere dingen. Maar ik zal er binnenkort weer eens naar kijken.

 24. Heb zelf een Drone maar nog nooit 1 zelf gebouwd. Ben van plan om mij hier in te gaan verdiepen en zal deze pagina zeker als voorbeeld gebruiken. Leuk artikel!

 25. Pingback: Drone | Discover Senanga

 26. Hi Jeffrey! Ik verwacht dat dit niet lang meer zal duren, moet hem alleen nog even afstellen. Gr Tomz

 27. Hey Tomz ik heb een winkelmandje gemaakt met exact dezelfde onderdelen als jou maar waar kan ik de kabels vinden die van het moeder bord naar de receiver gaat? En wat is de receiver

 28. Hi Jeffrey, je hebt gelijk! Ik denk dat ik vergeten ben deze kabels in het bestellijstje toe te voegen. Ik zal de rest alnog even controleren. Hier de kabels.

 29. Ik zit ook met het idee om een quadcopter te bouwen.
  Is er hier al iemand die hem volledig heeft gebouwd en ingeregeld?
  Is deze dan stabiel? (Beetje zoals de tricopter van de video?)

  Heeft er iemand ervaring met de goedkope afstandsbediening van hobbyking?
  Of toch maar beter investeren in een duurdere? Wat kan de duurdered an meer?

 30. Ik zit met smart te wachten op het volgende deel of is de quadcopter al af en werkt hij goed?

 31. Snap ik, hij zit in elkaar maar vliegt niet stabiel. Als je de spullen al besteld hebt dan zou ik alvast het frame in elkaar zetten en als dat gedaan is kun je het filmpje gebruiken om de drone af te maken. Wellicht kun je mij dan helpen met deel 2? (misschien met foto’s en filmpjes?) Want ik heb op dit moment te weinig tijd om een nieuwe drone te maken voor een tutorial. Als je nog niets besteld heb zou ik dit artikel gebruiken om een kant en klare drone te kopen.

 32. Sinds kort een fervent drone vlieger (Nine eagles)Galaxy Visitor2.
  Ben echter aan het uitkijken naar een DJI Phantom II
  Als je echter eens kijkt op Youtube onder’Games of Drones’ dan lijkt me de karkas een van de beste tot nu toe (onbreekbaar,onverwoestbaar) maar is pas leverbaar over 1 mnd.
  Misschien kan dit een project voor de toekomst worden.
  Veel bouw en vliegplezier

  Yves

 33. Help ik heb alles in elkaar ge zet maar hij komt niet van de grond hij draaid op volle kracht maar komt niet los ik ben nu de lipo aan het laden misschien helpt dat zijn er nog tips?

 34. Motoren te ligt, de props te klein pops of props die niet bij de motoren passen denk ik.
  Esc dienen gekalibreerd te worden.
  Wat voor motoren en porps heb je erop zitten.

 35. Turnigy D2830/11 1000kv motoren
  10×4.5L / 254x114mm props
  Hk-tr6a v2 ontvaner
  Hk-tr6a 2.4 ghz 6channels 2mode zender

 36. nog 1 kleine toevoeging: ik zou er ook graag een canara onder willen kunnen hangen en zou ook graag de poten er onderuit kunnen halen en/of kunnen verwisselen met kleinere poten als dat kan. alvast bedankt.

 37. Zo was al verbaas dat het mogelijk was om zulke geavanceerde drones te kopen. NU blijft dat je ze ook nog zelf kan bouwen. Lijkt met wel iets waarvoor je iets verder in de materie moet zitten. En zeker niet als beginneling.

  Top artikel!

 38. Is het ook mogelijk een drone zoals je hierboven beschrijft te bouwen zonder enige kennis van programeren?

 39. Ja, je kunt deze drone bouwen zonder enige kennis van programeren. Ik heb deze drone gebouwd en het is me goed bevallen. Dat kk2 board wat je erbij koopt is al voorgeprogrameerd . Je moet er wel rekening mee houden dat je soms een beetje handig moet zijn hier en daar omdat je altijd tegen dingen aanloopt die niet kloppen , bijvoorbeeld dat de pluggen die je erbij koopt volgens het artikel hierboven niet aansluiten op het disribution board . Ik heb hiervoor de pluggen van de motors afgehaald , verwisseld met die andere en vervolgens tussen het disribution board en de speedcontrolers diezelfde pluggen weer gebruikt. Achteraf moet ik ook zeggen dat alle onderdelen los bestellen , zoals hierboven beschreven vaak duurder is dan bijvoorbeeld een pakket bestellen . Je hebt bijvoorbeeld een pakket op hobbyking met het s500 frame. Dit is een zeer uitgerust paket voor een niet al te groote prijs. Dit paket kun je gwn vinden door in de search balk op hobbyking s500 in te typen.

 40. je kunt voor die batterij gewoon dezelfde oplader gebruiken, die kun je namelijk instellen voor hoeveel seleen je hebt enz. je moet er alleen wel rekening mee houden dat je hem niet overcharged. je moet voor je hem gaat opladen even op internet kijken/berekenen naar met hoeveel Ampare je hem op kunt laten.

  voorbeelden van pakketten zijn niet zo heel moeilijk , je moet eerst een frame uitzoeken, vervolgens kijk je hoeveel kv motoren daar op moeten en hoe groot de propellers bij dat frame kunnen zijn. je zoekt een motor die daar aan voldoet ( kijk voor de zekerheid ook even naar hoeveel trust de motor levert als dat erbij staat , als dit ongeveer 3x zoveel is als het totale gewicht van het frame met batterijen en alles war je erop wil zetten zit je zeker goed , dit is vooral een check voor het eind). je zoekt de propellers die bij de motor horen en daarna kies je je Esc’s. dit werkt hetzelfde als bij de motor, kijk naar hoeveel ampare motoren kunnen hebben en kies daarop de juiste speedcontrolers die evenveel of iets minder ampare hebben. het is handig om speedcontrolers te hebben die op dezelfde voltages verken . er moet iniedergeval 1 voltage overeen kunnen , anders kan je speedcontroler of je motor de batterij die je gaat kiezen niet aan. hiernaa kies je je batterij. kijk naar hoeveel sell batterijen je motoren en je speedcontrolers kunnen hebben. kies een batterij die zoveel sellen heeft. het voorbeeld hierboven heeft bijvoorbeeld motoren en ESC’s die 3-4 sell batterijen aankunnen. dan kies je dus een 3 of een 4 sell batterij. hoeveel mA je batterijen moeten zijn moet je dan vervolgens weer berekenen. ook moet je nog je elektra en controler boardje hebben. je electra zijn standard dingen zoals distibution board , bekabeling, conectors enz. en je controler boardje kies je op eigen smaak. je kijkt onder het kopje quadcopters en dan controlerboardjes op hobbyking. miss heet het iets anders maar het wijst zich vanzelf. nu heb je alleen nog een controler nodig, dit is ook eigen smaak , je kiest een controler die minimaal 5 chanels is en hij moet geschikt zijn voor heli’s dacht ik.

  voorbeelden van van een compleet pakket is bijvoorbeeld http://hobbyking.com/hobbyking/store/__55569__Quanum_Venture_FPV_Deluxe_Quad_Copter_Set_w_DJI_FatShark_Afro_Parts_PNF_.html
  hierbij staat ook een mooi overzicht met wat je nog nodig hebt.

  ook
  http://hobbyking.com/hobbyking/store/__66873__S500_FR4_Glass_Fiber_Quad_Copter_480mm_PNF_Combo.html
  is hiervan een goed voorbeeld.

  door zo een kit/pakket te bestellen ben je waarschijnlijk goedkoper uit. maar reken er altijd op dat je niet voor een beetje quad onder de 200 klaar bent, ik zou bij een redelijke quad namelijk niet gaan voor de hobbyking controler bijvoorbeeld, maar eender voor een turnigy 9x 9ch bijvoorbeeld. deze is een goede voor zijn prijs. en zelfs als je dit niet zou doen ben je waarschijnlijk nogsteeds meer kwijt.

  ik hoop dat je hier iets aan heb.

 41. LET OP MET BOUWEN!
  Er zitten een aantal fouten in deze samenstelling!
  – geen 4mm connectoren maar 3,5mm x40st
  – connect NOOIT je Pdb met flightcontroller of reciever! Je laat hem doorbranden
  – zakje m3 bouten en moeren benodigd (praxis)
  – Verbind de controller door je reciever aan te sluiten op EEN esc servo! Bind cable in een Channel en hij is verbonden

 42. Hallo,

  Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het heel gaaf vind dat dit artikel er is, maar t is wel jammer dat Tom zelf inactief is en dat volgende artikelen of reacties uitblijven.

  Ik heb de drone (min of meer) af en hij werkt zoals je zou verwachten.
  Hobbyking is wat mij betreft een prima dienst maar je moet even in de gaten houden dat je producten bestelt die in een Europa warehouse aanwezig zijn, het kan namelijk lang duren als je dit niet doet. De controller was niet beschikbaar en daar heb ik twee of drie weken op moeten wachten.

  Hij vliegt goed, hij vliegt zo stabiel als dat jij stuurt maar zeker niet zo stabiel als een echte DJI of dergelijk zou doen. maar dat is misschien wel te verwachten. Het is dan ook aan te raden om meteen een extra set propellors aan te schaffen.
  In de omschrijving van tom staan 4x dezelfde propellors, echter moet je 2x links-om-draaiende en 2x rechts-om-draaiende hebben.

  Ook moet je geen 4mm maar 3,5mm connectoren hebben, anders passen ze niet op het distribution board.

  Van de meeste onderdelen is een reserve wel prettig.

  De schroeven in het frame trillen door de fibraties een beetje los, hierop kun je de volgende dingen doen:
  – heel strak aandraaien (maar dat is niet best want vast is vast)
  – teflon tape om de schroeven draaien
  – vast lijmen (ook niet mijn favo keuze)
  – veer ring gebruiken

  Het hebben van een drone als deze is best gaaf, maar ver kun je er niet mee vliegen zonder dat je nog ziet wat voor achter onder en boven is. Een fpv is hiervoor ideaal (bijna noodzaak) om ook aan te schaffen zodat je kunt zien waar je gaat en hoe je gaat.
  Koop ze niet op marktplaats tenzij je heel zeker bent. Deze zijn vaak gewoon kapot of er ontbreekt iets aan noem maar op.

  Mijn versie:
  http://i65.tinypic.com/ndx78.jpg
  http://i66.tinypic.com/10414ev.jpg

 43. heey,
  Ik ben het helemaal met je reactie eens. Ik ben ook bezig geweest met het bouwen van deze en een aantal andere drones over het algemeen is het het handigst om voor het schroeven probleem dat je beschrijft locktight.

  Er is alleen in dit artikel met nog een ding geen rekening gehouden. wil je naar een 4s setup heb je namelijk een probleem aangezien de drone meer vermogen gebruikt bij een 4s setup. Het distibution board kan dit eigenlijk niet aan. Ik zou dan ook al vanaf het begin gaan voor een ander distributie systeem. Ook de 4s batterijen met deze plug, (de plug die aan het distribution board en de batterij zit) leveren ook bijna nooit genoeg vermogen. Daarom zou ik gaan voor een distibutie systeem met bijvoorbeeld 5.5mm gold pluggen. hiervoor zijn wel makkelijk batterijen te vinden die genoeg vermogen leveren.

  voor de rest ben ik niet echt een fan van de motoren die zijn gekozen in dit artikel. Er staat weinig info bij, de kabeltjes uit de motoren zijn zeer dun en makkelijk te breken. en de manier waarop je de propellors bevestigd vind ik ook niet geweldig. persoonlijk zou ik eerder gaan voor short shaft motoren met een opzetstukje om de propellor aan te bevestigen zo kan ook je motor as niet kapot gaan bij een crash (is mij overkomen vraag me niet hoe :S). Ook zijn goede kabels aan de motor en veel informatie bij de motor handig. (bijvoorbeeld informatie over de max hoeveelheid trust van een motor). Ik vind bijvoorbeeld deze motoren: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=44297 met: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=31698 deze heb ik ook en ben er zeer tevreden over.

 44. Hier vind je alle kennis die je nodig hebt (en meer) om een Quadcopter van nul af aan te bouwen:
  http://www.brokking.net

  Vooral interessant voor diegenen die moeite hebben met de stabiliteit: bouw een gyroscoop mee in en sluit m aan op je flightcontroller πŸ˜‰

  Ik heb (met compleet andere onderdelen) een dergelijke quad gebouwd en ook al ben ik een noob, met de info van Brokking kwam ik er wel uit πŸ˜€

  Overigens heb ik alles in China besteld (AliExpress) in een aantal sessies. Iedere keer frie tot vijf weken wachten voordat alles binnen is, maar dan ben je ook voor €130,= klaar. Plus, het geeft je voldoende tijd om na te denken over de volgende stap.
  Ik ben begonnen met een zender/ontvanger te kopen (FlySky FS-i6) en heb eerst eens gekeken of ik die ontvanger met een Arduino kon laten praten. Dat wordt uiteindelijk de flightcontroller – er zijn er meerdere op de makrt die al kant-en-klaar zijn, gebaseerd op dezelfde microprocessor: ATMEGA238.
  Toen dat lunkte heb ik een frame (Q380) en een motor/ESC/Prop setje gekocht (2212-1100KV, 30A, 1045). En om het alles te laten werken heb je natuurlijk een accu nodig, plus een lader. In mijn geval een 3S, 5000mAh LiPo en Imax B6. Helaas kwam ik er bij levering pas achter dat die laatste 12V DC voedingsspanning nodig heeft, en geen ingebouwde netadapter daarvoor heeft. Die heb ik daarna nog weer besteld. Volgende keer beter lezen…

  Ik heb alles nu werkende en heb nog onderweg vanuit China: de 12V, 80W (!) voeding voor de Imax B6 kloon, 10 inch prop guards (leek me wel handig), een setje met 10 paar (L/R) props, nog een extra kabeltje om de batterij mee aan te sluiten (mijn huidige is te kort om handig te zijn) en alvast wat onderdelen voor de volgende stap: integreren van GPS en een gimbal voor mijn actioncam. Oh, en natuurlijk wat LED strips zodat wat duidelijker is wat voor en achter is, op afstand, inclusief de MOSFETs die nodig zijn om die dingen te schakelen. Ik denk dat ik er ook nog een fpv setje op ga maken, later …

  Kortom: Neem er je tijd voor en benader het stap voor stap. Geduld is je beste gereedschap. Heb je ook nog eens langere tijd plezier van het bouwproces!

Laat een bericht achter