Zelf een Podcast uploaden naar i-Tunes via WordPress

header podcast - Copy
Al enige tijd zit ik met het idee om mijn eigen muziekshow te maken voor i-Tunes Podcast. Zo veel goede muziek, zo veel ideeën… Tijd om mijn favoriete muziek met iedereen te delen over de hele wereld!

Note: Ben je van plan om een Podcast te verzenden naar i-Tunes? Lees dan dit hele artikel. Het is een hoop gedoe namelijk als je Podcast geweigerd word. Meer hierover verderop in dit artikel.

Stappenplan Podcast maken

Een podcast maken kan op vele manieren, eigenlijk doet het er niet toe hoe je dit maakt. Het belangrijkste voor een Podcast is dat het eindresultaat een .mp3 bestand is en klaar ben je! Hieronder laat ik slechts een voorbeeld zien hoe je het makkelijkst kan beginnen, mocht je geen idee hebben.

1. Muziek opnemen van Spotify

Omdat mijn budget beperkt is neem ik mijn spotify playlist op via mijn interne geluidskaart. Dit doe ik via Audacity en op die manier is het een peulenschil om je Spotify muziek op te nemen en vervolgens te exporteren als MP3. Hieronder zie je hoe ik mijn audacity ingesteld heb:
rec

2. Muziek mixen

Na het opnemen van mijn favoriete muziek is het tijd om deze nummers aan elkaar te mixen. Hiervoor gebruik ik het gratis programma VirtualDJ 8. Met dit programma is het zeer eenvoudig om looptjes te creëren en nummers vloeiend in elkaar te laten overlopen.

Podcast voorbereiden

Nu de eerste aflevering klaar is gaan we de Podcast voorbereiden.

1. Upload je podcast naar soundcloud.com

Als je benieuwd bent of je podcast een beetje gelukt is dan upload je hem eerst naar soundcloud.com en stuur je de link rond naar vrienden.
virtual dj

2. Podcast image maken

iphone podcastVoor het maken van de podcast image zijn er verschillende criteria’s, op de site van Apple vind je ze stuk voor stuk.

Zorg er allereerst voor dat je een goede image hebt zonder transparante stukjes, liefst in PNG formaat en minimaal een resolutie van 1400 x 1400 etc. etc.

Zorg er daarnaast voor dat de podcast authentiek is, dus geen kopieer en plak werk zoals in het voorbeeld hiernaast. Dit logo heb ik expres gemaakt omdat ik de vraag kreeg wat je moet doen als je Podcast afgewezen is. Later in dit artikel lees je wat je kunt doen om dit zeer irritante probleem op te lossen.

 

 

Ready Steady!

Nadat je Podcast belachelijk is gemaakt door vrienden en je uiteindelijk toch te horen krijgt dat het wel oke is ben je klaar voor de volgende stap. Je podcast uploaden! Het .mp3 bestandje zet je op je FTP server via bijvoorbeeld FileZilla. In mijn geval heb ik mijn Podcast dus gekopieerd naar de directory: http://tomz.nl/podcasts. Daarna is het tijd om je RSS feed te bouwen en je eerste aflevering te creëren.

Creëer je RSS feed.

Apple heeft er goed aan gedaan om de Podcasts niet op hun eigen servers te plaatsen, in plaats daarvan is ervoor gekozen om RSS feeds te lezen. Om deze feed te maken kun je een hele studie doen, hier heb ik niet voor gekozen. In plaats daarvan kies ik voor Seriously Simple Podcasting, de naam zegt het al. Middels deze WordPress Plugin is het een peulenschil om een degelijke RSS feed te creëren. Hieronder de link:

[appbox wordpress seriously-simple-podcasting]

Nadat je de plugin gedownload, geïnstalleerd en geactiveerd hebt ga je de feed bouwen. Dit doe je door het settingsgedeelte in te vullen en de image toe te voegen.

Creeer je eerste aflevering

Daarnaast moet je een eerste aflevering hebben gemaakt, anders word je feed niet geaccepteerd. Dit doe je door op Add new podcast te drukken en je URL toe te voegen van het .mp3 bestand. Daarna verzin je een leuke titel bijvoorbeel de gekke mike show #1 en druk je op Publish zoals eigenlijk elke andere post. Zie hier mijn Podcast pagina als voorbeeld.

Check check, double check!

Controleer je rss feed goed, een foutje en je podcast wordt afgewezen! Een goede controle of je feed naar behoren werkt is om het feed adres, bijvoorbeeld http://tomz.nl/podcast/feed te openen in Internet Explorer. Als je feed en de eerste aflevering zichtbaar is en als je je hier op abonneren dan ben je klaar om je podcast aan te bieden bij i-Tunes.

Podcast indienen bij i-Tunes.

Open i-Tunes en ga naar de i-Tunes store, scrol helemaal naar beneden en klik op Podcasts. Daarna in het rechter menu klik je op Submit a Podcast. Vul daarna je feed url in en druk op Continue. Hierna krijg je de titel, beschrijving en een kleine tumbnail te zien. Druk op Submit en wacht een paar dagen op reactie van Apple of je Podcast goedgekeurd is of niet.

The feed has already been submitted

Stel.. Je podcast is afgewezen. Dan heb je een groot probleem! Je zou verwachten dat Apple je feed zou verwijderen nadat deze afgekeurd is. Dit is helaas niet het geval, je feed blijft in de database staan met als gevolg dat je de volgende melding krijgt:
the feed has already been submitted
Zelfs een maand later als je denkt, ze zullen de database wel verfrist hebben krijg je dezelfde melding. In de tussentijd heb ik contact gezocht met Apple. Daar heb ik een ticket aan laten maken voor dit probleem en ik kreeg netjes binnen 48 uur uitgebreid antwoord. Dit antwoord ga ik niet eens vermelden in deze post omdat het erop neer kwam dat ik de vraag uit moest zetten bij de Amerikaanse collega’s. Zo gezegd zo gedaan, het antwoord dat ik kreeg was ronduit teleurstellend. Ik kreeg een mailtje met de link naar jawel richtlijnen voor het versturen van een podcast eerder genoemd in dit artikel. Daar heb ik vervolgens op geantwoord en nooit meer reactie opgekregen.

Hoe verstuur je alsnog je aangepaste feed?

Omdat gebruikers met dit probleem aan hun lot worden overgelaten ben ik zelf maar het een en ander uit gaan proberen. Allereerst ben ik gaan proberen om de feed url te veranderen, dit lijkt onmogelijk. Wat je zou kunnen proberen is om een nieuwe feed te maken via Feedburner . Dit heeft voor mij niet de oplossing geboden omdat de aflevering dezelfde url heeft en ook dus geweigerd word. Daarnaast heb ik een website en database restore uitgevoerd zonder effect.

Wat is dan wel de oplossing geweest?

Op een dag dacht ik, kan het echt zo simpel zijn? Mijn feed http://www.tomz.nl/podcast/feed word geweigerd maar als ik het nou eens zonder www probeer? Dus weer ingelogd en mijn “nieuwe” url verzonden: http://tomz.nl/podcast/feed en ja hoor, succes! Vandaag na 5 dagen kreeg ik het mailtje dat mijn feed goedgekeurd was en oh boy wat zijn we blij!

Conclusie

Als er ook maar een iemand is op deze wereld die ik heb kunnen helpen met eerder genoemd probleem ben ik al dik tevreden. Ik vond het leuk uit te zoeken hoe dit proces in zijn werk gaat en om een heuse Podcast te maken. Ben je benieuwd naar het resultaat? Klik hier om naar de super duper TOMZ podcast show te gaan en abonneer! Het is ten slotte gratis 😉

One Comment

Comments are closed.